Håndarbeid

tirsdag 23 februar, 2010

Hekling

Hekling har alltid vært en tradisjon blant mange kvenske kvinner, både tidligere og i nåtid. Mange kunne produsere de flotteste duker, sengtepper, puter og til og med dåpskjoler. Her vises noen tradisjonelle hekleting gjort av en gammel dame som ikke lever lenger. Til venstre ser vi en pute som var vanlig i 1960 åra. Bak i bildet ser vi en heklet kurv som mange sikket kjenner igjen.  For å få kurvene stødig og stiv blei de stivet i sukkerlake.  Oppi kunne en ha smågodt eller en kunne pynte med tørkede blomster. Den røde, lille duken som kurven står på er forresten strikket.  Det største arbeidet som vises er den store, hvite duken som ligger på bordet.  Den ble heklet midt på 1990-tallet.  Det samme mønsteret har jeg funnet igjen i et sengeteppe fra 1930-åra – også heklet av en kvensk kvinne.  Ellers ser vi noen tradisjonelle heklede  duker.